İyi bir araştırmacı nasıl olmalı?
- Herşeyden önce geçmişin üzerine sünger çekmelidir.
- Öğrenmeye istekli olmalıdır.
- Sorgulamalıdır.
- Her söylenene inanmamalıdır.
KONU BELİRLEYİN
Neyi araştırması gerektiğini bilmeyen bir kişi bu sistemi a'dan z'ye öğrense dahi bu teknikler hiçbir işe yaramaz. Öncelikle konunuzu belirleyin.
Konu nasıl belirlenir?
İlk esnada konu belirlemek zor gibi görünür. Çünkü bu güne kadar hep söylenenlere inandık. Bu söylenenler sizde bir takım inançlar, tabular bütünü ortaya çıkarttı. Konu belirlemeye bu tabuları sorgulayarak başlamaya ne dersiniz? Belki tabularınız gerçekten sizin doğrularınız değil! Tabularınızı belirleyip sorguladıktan sonra size birkaç tane ana başlıklar halinde araştırabileceğiniz konular kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Konuyu belirlediniz şimdi n'apacaksınız?
SORULAR BELİRLEYİN
İyi bir araştırmacı olmak istiyorsanız, konuyu belirledikten sonra bu konu ile ilgili sorular belirlemelisiniz. Konumuza "X" diyelim. Ne çeşit sorular üretebiliriz. Biz sadece X'i X olarak biliyoruz o halde X'in ne olduğunu çözmek istemez misiniz? İlk sorumuz X nedir? olmalıdır. X'in ne olduğunu çözdükten sonra size yığınla sorular çıkacaktır. Mesela X neye yarar?
STRATEJİ BELİRLEYİN
Konuyu belirledikten sonra hangi kaynaklardan yararlanmanız gerektiğini tespit edin. İnternet, kütüphane kitaplığı, insanlar vb.
İnternet araştırma için nasıl kullanılır?
İnternette araştırma yaparken arayacağınız kelimelere dikkat edin. Öyle kelimeler seçin ki arama motoru direk sizi o konuyla ilgili başlıkların bulunduğu sayfaya yönlendirsin.
Örnek:
Mesela Kişisel gelişim ile ilgili araştırma yapacaksınız. Kişisel gelişim diye arama motoruna yazarsanız; konuyla uzaktan yakından alakası olmayan başlıklar sizi bulacaktır vede bir sürü kendi reklamını yapan kişiler. Çünkü kişisel gelişim çok geniş bir konudur. Bunun yerine Kişisel gelişim nedir? yada .neyle ilgilenir gibi sorular sizi cevaba yakın yerlere götürecektir. İyice profesyonel bir araştırmacı olduktan sonra nokta atışlık anahtar kelimeler kullanmaya başlarsınız. Bu sizde oto kontrol haline gelir.
OKUDUKLARINIZ, OKUDUKLARINIZ OLMASIN
Okuduklarınız, okuduklarınız olarak kalırsa okumayı bıraktıktan birkaç saat sonra unutulur. Bunu unutmamanın en güzel yolu; bir kez okuyun sonra başa dönüp tekrar okuyun. Tekrar okumaya başladığınızda yanınızda müsvette ve kalem bulunsun. Önemli olan yerlerini not alın yada kitaptan okuyorsanız sayfasını ve paragrafını bir kağıda yazın. Kitabı çizmenizi tavsiye etmem çünkü çizdiğinizle kalırsınız.
YAZDINIZ, ÇİZDİNİZ, OKUDUNUZ
Okudunuz, not aldınız peki ya sonra? Müsvettedeki önemli bulduğunuz yerleri OBJEKTİF olarak sorgulayın. Dikkat edin Objektif olarak! Kendinizi katmayın! Sorgularken kendi kendinize verdiğiniz cevapları not alın!
ŞİMDİ SIRADA NE VAR?
Sırada bu konu hakkında kendini ispat etmiş kişileri bulmak var. -Büyük ihtimalle bulduklarınızda bu kişilerin yazıları olacaktır-
O kişilere mail atmaktan, telefon numaralı varsa aramaktan çekinmeyin. Hatta o kişiler bu davranışınız karşısında mutlu olurlar. Çünkü onların yazılarını okuyorsunuz. Aradığınızda önce hal hatır sorun, sonra yazılarını okuduğunuzu söyleyin ve önceden belirlediğiniz soruları çekinmeden, uygun bir dille sorun. Aldığınız cevapları kısa kısa özet geçerek yazın.
Artık elinizdeki müsvette konunun taslağı haline geldi.
BU MÜSVETTEYİ ATMALI MIYIM?
Şimdi sırası değil o müsvette daha sein işine yarayacak. Sona doğru yaklaşıyoruz. Müsvettedeki notlarınızı temiz, hiç çöpe atmayacağınız bir deftere olduğu gibi yazın. Sıra geldi araştırmamızı hem sonlandırıp hem genişletmeye.
SON VE GELİŞTİRME
Araştımamızın sonuna geldik. Müsvetteden temize çektiğiniz notların hemen arka sayfasında öğrendiklerinizi makale tarzında yazın. Tekrar not bölümüne dönün ve bilmediğiniz, merak ettiğiniz terimleri aynı metodla araştırın.
Unutmayın:
Bu döngüyü istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğinizde bilgi küpü haline geleceksiniz. Azminiz olduğu müddetçe sonsuzluğun içinde bulacaksınız kendinizi.Ama mutlaka not alın. Üzerinden aylar geçse bile not alıp üzerine makale yazdığınız konuyu kat'iyen unutmazsınız.
Arş. Yazar Murat ŞAHAN